OKTOBER - STALONDÄMPAREN


Stalondämparen är en lättviktsdämpare gjord till största delen i aluminium. Alla modeller som dom tillverkar är delbara och går bakåt över pipan, vilket några andra tillverkares inte gör. Jag skulle aldrig göra en ljuddämpare som inte hade två stödpunkter i alla fall. Det säger ju sig självt att en dämpare som saknar det är sårbar, mycket känslig för stötar eller kraftigt tryck helt enkelt. Ytan på metallen är anodiserad för bästa tålighet mot repor och korrosion. Den här behandlingen gäller naturligtvis också insidan, där kanske påfrestningarna är som störst! Lamellerna inuti där hettan blir som mest påtaglig är förstärkta med rostfritt stål. För personer som är insatta i industriteknik så talar en CNC-svarv för allt. Det vill säga tillverkningsprecision av klass! För jag som är ute en del och smyger ensam i skogen så är det viktigt att inte synas. Inte bara för min skull så blästras alla dämparrör för att ta bort reflexer. Det är alltså standard för Stalons samtliga modeller. Enligt Daniel själv som är konstruktör, så ligger dämpningsvärdet på mellan 22-27 dB beroende på kaliber.
 


Jag själv är långt ifrån ett tekniskt geni, men om man läser på deras hemsida om ljuddämparna så inser man ganska snabbt att det är frågan om genomtänkta produkter! Till exempel det där med att alla dämpare är gängade. Som liten visste jag att när plastbyggsatsen hade limmats ihop, och flygkraschen var oundviklig, så visst fasen var det i limfogen det fallerade! Det var ju bra, för det var enkelt att reparera och sedan fortsätta luftfärden. Det samma gäller deras ljuddämpare, svetsar man för att skarva så… Men nu håller väl ändå själva svetsfogen, fast uppvärmningen av materialet som sådant skapar svaghet… Jaja, den intresserade kan lika gärna ringa och fråga han som kan! För övrigt så lämnar Stalons Svarv och Svets två års garanti på tillverkningsfel på alla deras ljuddämpare.

En ljuddämpare ger direkt följande:

* En rekyl som minskar betydligt

* Precisionen förbättras i de allra flesta fall

* Mynningsflamman elimineras

* Piplyft minskas

* Kraftigt nedsatt gevärsknall
 


Den här avbildade bössan är min egen; en äldre Tikka modell 55 med en alldeles på tok för lågförstorande Leupold. Men vad gör man? För ett snabbtest av ljuddämparen så fick det duga. Visst håller den också ihop skotten även efter demontering! Vapnet skjuter riktigt bra med vanlig hederlig Jaktmatch och trycket är lättat till ett minimum, så mitt gamla "instrument Vixen" har lite smyg konkurrens. Siffrorna 22 i fronten säger att ljuddämparen passar till min favoritkaliber .222 Remington. Min senaste jaktfilm visar dämparen i verkligheten, bland ståndskall och vilt! 

STALONS SVARV OCH SVETS AB

0940 - 500 35

www.stalon.nu