SÅGÅNS HISTORIKOmrådet som jag fick möjligheten att förvärva var en gång i tiden ett fisk kläckeri. Det var fiskarbröderna Kjell och Gösta Grönlund, barn till den legendariske Reinhold Grönlund som startade en fiskodling, strax utanför byn Lövliden. Jag träffade Kjell en dag i december 2019, då han var långt över 90 år gammal - jag trodde inte ens att Kjell var vid livet. Men vilken lycka!

Kjell hade dålig syn och hörde inte så bra. Men han fanns där, vid sina sinnens fulla bruk! Paret Kjell och Grete har hängt ihop i hela sitt liv, och trots ett antal olika flyttar mellan bostäder så hade pärmen med stort P hängt med! Nära att kastas flera gånger, då ingen riktigt satt något värde i den! Efter ett samtal och en fikastund som jag kommer att bära med mig för resten av mitt liv, så fick jag pärmen med mig hem! Tusen tack Kjell och Grete!

Här kommer jag att lägga ut pärmens innehål från början till slut om historien bakom marken där nu i dagsläget Rivercamp Sågån ligger. Med sin nuvarande åter rekonstruerade och justerade fiskodling ligger. Så att allämenheten också har en glädje av historiken om fiskodlingen i Lövliden...
 Som ni själva ser så tog bröderna första spadtaget 1963 - den första maj. På min födelsedag 17 år innan jag blev född.
 Bilden längst upp till vänster är fotograferad österut, mot ån och forsnacken. Här var det väldigt nyligen grävt. Det syns någon sorts anordning där vattnet strömmade in, man kan se det för att det inte har lyckats frysa is där. Den anordningen motsvarar dagens munk för inloppet. Bilden längst upp till höger visar sjön Fatsjön. Och i bassängen syns förmodligen bland de allra första karen som byggdes för fiskynglen. Jag förstår Grönlundarnas känsla och även kanske lite ångest över vad de gett sig in i. När vintern kom och allt frös till is. Precis samma känsla som jag har haft, över vilket vansinne som jag har gett mig in i...

Bilden ner till vänster föreställer förmodligen fruarna till Kjell och Gösta. Grete i alla fall, Kjells fru. De står och tittar norrut på den lilla damm de grävde i bäcken ut ifrån fiskodlingen. Länsstyrelsen kallade det för dike, och lika bra var väl det. Och det var nog som så att det var detta konstgjorda dike som utgjorde utlopp ifrån den elgenerator som Rönnlundarna verkar ha haft en gång i tiden. Numera är denna lilla damm förflyttad ett stycke nerströms av praktiska skäl. Den utgör nivåreglering för diket, som möjliggör även ett fiskbestånd av öring här.

Bilden ner till höger visar ungefär samma sak, men är fotograferat något mera väster ut - upp mot Fatsjön... Man kan än idag se resterna över den mättare man hade för vattenståndet i sjön. Den syns som en liten pinne vid udden i sjön.
 Här är kanske enligt mig en av de allra mest betydelsefulla bilderna i modern tid. Denna bild bevisar på ett mycket tydligt sätt hur det en gång i tiden såg ut - som bara de äldre pratar om. För mig är det helt fantastiskt att få se detta! Särskilt med tanke på vad jag idag har åstadkommit av platsen.

Tänk Er vilket arbete, vilket engagemang! Och inte att förglömma vilken näringsmässig satsning de båda bröderna gjorde! Samtidigt måste vi komma ihåg att både Kjell och Gösta, dagtid jobbade åt sin pappa på fabriken som tillverkade fiskeredskap... Detta var bara deras hobby. Fotografiet är taget lite sydväst som jag känner det. Vid bilen och boden står i idag Sågåns lilla minibutik och café.
 Fortsättning följer...