
Rökstut, rökbastu, kött- eller fiskrök kan ha många namn. Men hur som
helst så kan man som gäst på Rivercamp Sågån hyra rökstuten och själva
röka till exempel sin nyfångade abborre eller öring. Rökstuten står intill
eldplatsen nedanför receptionen vid fiskodlingen.

Röken är väldigt lättskött och ger färdig fisk att ätas på bara ett par
tre timmar lite beroende på fisk, storlek, ved och tillvägagångssätt. Jag
röker kött och fisk med björk, sälg, al eller enris. Det är en fråga om
tycke och smak. Särskild ved för rökstuten finns att tillgå.

Elda försiktigt, det är viktigt. Fisken bör ligga i salt över natten, men
det går alldeles utmärkt att till exempel filea fisken och salta den en
stund innan ni börjar röka filéerna. Ni kan experimentera med örter och
kryddor som ibland finns att köpa i butiken. Det brukar bli fantastiskt
gott!

På bilden ligger det alldeles nyfångad och färsk abborre i rökstuten. Om
ni har tur så finns det färsk potatis att köpa ifrån området vid Sågån.
Mera närodlat och ekologiskt än så blir det inte. Ibland kan det hända att
jag kan hjälpa er med rökningen av er fisk.
Pris: 250:- / tillfälle
|