EN AV
TRAPPERNS
BÄSTA
KOMPISARS
MAMMAS
ULLSULORÄven om jag så stod och avlivade fåren till dessa sulor så skulle jag i alla fall inte med gott samvete kunna påstå; att jag har bidragit med tillräckligt mycket för att kalla det för min Trapperprodukt. Jag borde alltså ha större inflytande i tillverkningen, eller så klart på alldeles egen hand ha gjort dom själv - som nästan allting annat på min hemsida. Mera än gärna skulle jag vilja skapa ett hantverk som detta av egen maskin, men jag har varken får eller den rätta kunskapen. Däremot älskar jag att gynna andra fabrikörer i min kategori, då ännu mera människor i min närhet. Jag har länge tänkt att presentera dessa ullsulor, men jag har brottats med en hel del tankar och funderingar. Bland annat det att jag inte på något sätt, under några som helsta omständigheter vill ta skepnad av en återförsäljare. Jag har redan brutit mot den av mina grundprinciper. Genom att avbilda min mammas sömnadsalster, och på sätt och vis min kamrats kåsor.
 Det är bara mitt goda hjärta, om jag får vara domare själv, som har talat för att hjälpa dom här personerna - att få ut sina, få uppmärksamhet för sina tvättäkta och genuina hantverk. Då måste jag göra avkall på en del av mina idéer tills vidare. Tills att jag kommer på ett annat sätt att sparka i gång dom här hantverkarna. Det började väl med Wilmas kängskosmorning, att jag använde den själv - för att den var bra. Så ville jag göra en början för Arnes del också, genom just min hemsida. Ja, hur som helst så en gnutta prostitution tål nog herr Nilsson. Det är ju trots allt som rubriken säger: en av Trapperns bästa kompisars mammas ullsulor. Så en flatlusliten anknytning till mig finns det allt...
 En sån här oarrangerad dag som det här, var det kallt plus moms och sociala avgifter. Lägg märke till isbildningarna på insidan av mina gamla favoritkängor. Det var en av de allra sista dagarna som jag gick till fots, utan skidor. Mitt ärende var att se efter något att skjuta, fotografera, filma eller fånga. Mårdarrangemangen fanns längst bak i berget, så kaffet fick bli i mörkret, under dom nigande granarna och stortallarna intill bäckens fåra. Jag kunde inte hålla mig undan utan måste ta fram fötterna, den ena foten före den andra och värma dom mot elden. Oj, så kallt det var! Trots att det också var första dagen med mina nya - dubbelt så tjocka sulor av ull. Jörnkängan är ju bara höstskor. När fötterna och sockarna var torra så snörde jag kängorna och klarade mig bra resten av eftermiddagen och kvällen. Inte kände jag sån stor skillnad mellan mina äldsta par sulor och mina nya. Ett skickligt gjort par ullsulor håller i flera, flera år - om dom tvättas och sköts om.
 Att köpa kängor utan lädersmorning är som att köpa en bössa utan pipa, eller som att köpa en bil utan däck. Att köpa kängor utan riktiga, tjocka sulor av äkta fårull är som att köpa en bössa utan patroner, eller som att köpa en bil utan ratt. Jag förstår mig inte på skogsfolk som kan vara utan någon av dom, eller ännu mera båda tillbehören. Folk köper kängor och använder dom utan att smörja lädret med fett. Vattnet tränger genom lädret till slut och hamnar där i ett skikt mellan membran och narv, där pressas vattnet fram och tillbaka, det belastas mot membranet som förr eller senare ger vika - oavsett hur bra det än är. Där är det ett långvarigt tryck som skapar läckaget. Fukten, eller svetten likaväl som inte tar sig ut ur skon försvinner ju knappast. Den måste tillåtas finnas där, men inte i direkt anslutning till din hud. För då blir det kallt! Där kommer ullsulorna in i bilden. Deras främsta avsikt är att binda upp fukten som kommer ifrån kroppen, till sulan. Den också väldigt viktiga egenskapen är naturligtvis att isolera mot markkylan underifrån. Korrekt tillverkade sulor av fårull håller massor med luft, som värmer i mängder! Jag har varje dag sommaren igenom, ullsulor i mina stövlar. Detta för att hålla kondensen borta från foten, som nu också dessutom motverkar skoskav. Ullens goda egenskaper för övrigt, kan väl knappast har passerat någon.
 Monica Lindgren heter en av Trapperns bästa kompisars mamma. Hon och hennes Emry Lövgren har haft får i alla tider, och kan bland annat just ullen utan och innan. Monica ska på sikt, och när andan faller in få skriva med egna ord om den mycket komplexa och många gånger väldigt tungarbetade framställningen, av detta utsökta hantverk och bruksföremål. Det kan jag som har någorlunda kännedom om utövandet, intyga att det är många timmar bakom ett par sulor. Alla aluminiumfolie, och halvplast skitsulor som har kommit på ett rullband från en polsk industri, kast dom åt helvete som min mormor skulle ha sagt. Det är för turister och Peak Performance katalogbläddrare. Har du råd med kängor för fyra tusen kronor drygt, så har du råd att också låta dom vara fulländade med ett par äkta ullsulor!   

Pris: 250:- / par inkl. moms + frakt.
TRAPPERN
Christian Nilsson
Solliden 35, 912 92 Vilhelmina
070-235 10 17

BG:
5527-8832

christian.trappern.nilsson@hotmail.com


www.trappern.se