JANUARI - IHJÄLFÄLLAN  

Efter att Evald Hellgren - konstruktören till denna mycket förnämliga fälla hade modifierat uppspänningen så blev den ännu bättre! Det är nu rätt länge sedan detta blev gjort, så i dagsläget levereras alla fällor från han med den nya fjäderkonstruktionen. Jag har använt de här fällorna ända sedan jag var liten. Inte riktigt dom allra första med slagplatta av plyfa hann jag med, men strax där efter var jag på hugget att införskaffa. Min statistik talar för att jag med största trolighet har fångat ungefär fyrtio procent av alla minkar i den här "IHJÄL - fällan", som den heter. Det vill inte säga lite det! Utan det är ett omfattande bevis på att detta är en fälla som fungerar, är pålitlig och som jag trivs med. Formatet är inte minst viktigt, med tanke på att det oftast rör sig om större avstånd när man gillrar mård. Det är högst betungande att dra omkring på stora och skrymmande fällor, i alla fall när bärmesen och skidorna används. Minst fyra stycken spänner jag med enkelhet på mitt fraktredskap. Evald har alltid varit mån om mig och mitt fångande. Ett flertal fällor har jag fått i gillrarlivets början, för att kunna bedriva rovviltefterhållning i den utsträckning jag ville. Bara av att läsa det som skrevs i jaktpress om han, fällorna och hans verksamhet sporrade mig mycket. Synd är att somliga bekantskaper är en lång distans till.       

Den här smått unika fällan bygger på helt andra principer än "vanliga" mink och mårdfällor. Det är frågan om en slagplatta av aluminium som kommer ifrån taket med mycket hög kraft, med hjälp utav en fjäder monterad ovanpå fällan. Som de allra flesta fångstmän känner till så används nästan alla andra fällor "slagbygelkonstruktionen", men det gör alltså inte denna. Slagplattan sitter i två svängbyglar, med trampplattan i botten och gillerpinnens fäste i taket. En plastöverdragen vajer är nitad fast i fjädern och sedan förankrad i slagplattan. Däremellan går den över ett kamhjul av plast. Fällan har också ett av marknadens absolut lägsta utlösningstryck, vilket beror på att slagplattan passerar "fjäderns kraftigaste dragläge" och får därför inte speciellt hög dragkraft på sig. Det är vad jag i nuläget vet bara Åke Mångs fälla - Mangs Trap som konkurrerar om detta. Hermelin fångas enkelt, tillsammans med tyvärr också en del småfåglar. Men detta går givetvis att justera, så att i princip bara mink och mård fångas. Fällan rymmer mycket bete och har ett öppningsbart galler på baksidan, som underlättar påfyllning eller byte av det senare. Fällan spänns helt riskfritt upp, för fångstmannens lemmar ifrån utsidan på fällan. Fjädern är fäst i en rejäl bygel som fungerar som en hävarm, och trampplattan med gillerpinne justeras sedan med all säkerhet när säkringspinnen fortfarande sitter kvar. Fjäderns skyddslock och sidoväggens lucka stängs slutligen. Det här är en fälla som jag starkt rekommenderar för alla som bedriver eller tänker börja med fångst av mård, mink eller iller!     

På bilden ovan ses en detalj över vajerns fäste i slagplattan, där ett klistermärke också markerar att det är frågan om ett redskap testat och godkänt av Naturvårdsverket. Evald har en riktigt intressant och spännande hemsida, i första hand för jägaren och fångstmannen! Där kan du mera ingående läsa om fällorna och alla andra produkter som han har. Aktuella priser finns även där, och jag lovar att just den här fällan är en av de mest prisvärda som finns! Fällorna och produkterna säljs av han själv, men om jag är någorlunda hemmavid och på humör, så kan jag kanske skicka en fälla eller två...  

www.ideverkstaden.com