APRIL - FÖRNUFTIG


Jag har en liten - men betydelsefull kund i södra Sverige som heter William. Han bland många andra har kommit på hur utsökt fina resurser det finns i vårat eget land, direkt ur naturen som vilt; päls och fjäder till flugbindares förmån. Det förekommer rätt ordentligt mycket fördomar om viltmaterial, alltså sådant som inte är fött upp i bur - fångenskap. Ska det vara så svårt att förstå att Svenskt vilt inte har vare sig ängrar eller kvalster med sig i förpackningen! Det florerar en del snack runt i kring detta, att man aldrig ens får ha vilt material tillsammans med andra "tama" fjädrar och hår, detta är absurt på högsta nivå. Nu passar jag på att samtidigt slå ett slag för att allt mitt material är nedfryst under lång tid innan det förpackas, till det kommer också självklart saltvekning och tvättning - dock utan allt för fettlösande rengöringsmedel. Att flugbindningsmaterial kan bli förstört beror på förvaringen, och inget annat! Folk har för skitit hemma. Om flugbindningsmaterial blir liggande kanske i en källare på ett gammalt skrivbord, där flugor tillverkas, nya grejer köps in och läggs på hög - huller om buller. Gillestugor eller andra halvkalla utrymmen är bra platser för sådant, där det sällan städas. Allt mitt förvaras i malgarderober eller täta plastbackar. Idag ska det vara färgexakta massindustriella syntetiska material, där du kan kryssa i ordersedlar och få identiska kulörer, längder och tjocklekar. Syntetiskt är lika med olja. När du har fiskat med en fluga gjord av mård och rådjur, kastar fast den i ett buskage, slits loss i en fiskkäft eller drar fast den mellan två stenar i strömmen. Det som blir kvar efter tiden är en sakta rostande krok... Tänk längre, tänk vidare, tänk på mera än dig själv...

William gillar skarpt naturligt material! Betrakta hans skapelser - pojken är bara femton år! Jag binder flugor som en turist jämfört mot honom. Verkligt imponerad blev jag när jag öppnade asken som kom med posten! Det fanns flugor av bland andra: bisam, ekorre, rådjur och nötskrika. På en lapp i asken stod det också; "Skitfiske på dig!"
 


Trappern själv fyllde 30 år den första maj. Vilka veckor, både före och efter min dag! Kamrater hittade på både det ena och det andra. Räveftersök som slutade i polisavspärrningar, angelfiske, bad, middagar, avlägsna urskogsmarker i svindlande naturreservat, storskaliga fiskeäventyr efter prickigt och kojkvällar. Jag måste i samband med detta släppa en bild på en present jag fick av en god vän och hans fru; Tomas och Olivia Nybrand. Kan något ha passat bättre till en Trapper!?

TACK ALLA!