AUGUSTI - FULLÄNDAD NYTTA



Ibland får jag verkligen inte fingrarna ur! Det här inlägget skrivs och publiceras den 5 september. Jag har så himla mycket roligt att göra på dagarna att jag inte kommer mig för helt enkelt. Oftast så är jag som mest angelägen om att få komma ut på morgonen ur lillstugan när det är fint väder. Då kryper det i kroppen!
 



Jag har hunnit göra ibland många timmar innan Maria ens har klivit ur sängen, och i alla fall särskilt nu - den här tiden. Men det tycker jag är bra, lite ensamhet och tysthet så här på morgonkvisten... Det kan väl också behövas nu när jag räknar med att mitt och Marias liv kommer att förändras som allra mest!
 



Bilderna talar för sig självt som i många andra av mina blogginlägg. Jag skriver oftast om något helt annat än det bilderna skildrar, men det får ni leva med. Det var alls ingen lätt uppgift att hitta en lämplig murken gran. Jag håller på att spela in min nästa film, i Trappervideo konceptet. Den filmen ska bara handla om mård och minkfångst, som på många kunders begäran. Jag blev väldigt less på att göra jaktfilmer efter Trapperliv. Det är så fruktansvärt mycket jobb, som en tittare avverkar på kanske en timme...
 



När den timmen har gått så är det heller inte säkert att tittaren lyckades förstå mitt budskap som fanns invävt i scenerna. I dag handlar det bara om skott, och massor av skott mot vilt. Allt annat är av ett undre värde. Det finns dock en stark minoritet som jag har fått mail av, där det syns att det finns en grupp i landet som är starkt förankrad i naturen och livet. Jag gläds verkligen åt detta. Den moderna människa kommer att om inte annat tvingas till ödmjukhet - och det kanske i slutändan med våld.
 



Nog med svammel och kåserier. Jag behövde en murken granstocks ände, för att tillverka en av de allra bästa lådor till mobila slagmekanismer, som så klart bland annat Trapper 90. Detta ska spelas in för nästa Trappervideo helt enkelt. Men när jag letade som mest så fann jag även bitar som dög till annat. Är stockens diameter för liten, så blir utrymmet inte tillräckligt för slagjärnet.
 



Några närmare beskrivningar i text för att göra en sån här holk räknar jag med att det inte behövs. Så avancerat är det inte. Men det krävs några redskap som alla kanske inte har, om det ska gå lite lättare. Motorsågen till exempel underlättar enormt, så den är en fördel om ni har. Skruvdragaren likaså. Taket ska ha sin lutning och materialet får gärna vara en formplywood.



Hålet borras för den arten ni vill ska häcka, eller den fågeln som förväntas kunna rymmas i den. Gör ni hålet lite mindre så vinner ni pluspoäng hos blåmesen. En talgoxe och den svartvita flugsnapparen brukar vilja ha lite större diameter. En rödstjärt bor gärna där en hel ekorre eller ännu värre, en hel mård kan ta sig in. Men den vill ha det så. Sen är det bara att anpassa om det gäller ännu större arter, men det var inte aktuellt i det här fallet.
 



En fångstlåda av en murken granstam lurar vilken mård som helst. Så om ni är riktigt snabba så kanske ni hinner leta åt en stockbit innan vintern. Den sågas till på samma sätt som den här fågelholken, men lådan anpassas så klart ännu mera omsorgsfullt efter slagmekanismen. Och att man förser den med en gavel bak. Jag kanske kommer att beskriva det på min hemsida lite senare, annars så kommer det på min film om mård och minkfångst.
 



Holken av den här typen tar alls inte särskilt lång tid att göra, men är till stor nytta och glädje för de små vingburna. Tänk också på att de äter enorma mängder mygg och insekter runt ditt hus, vilket är en fördel för sommarkvällarna i trädgården. Holken av granstammen är vidare mycket charmig och smälter väl in bland skog och löv.
 



Bottenplattan eller locket som man också skulle kunna kalla det för måste sågas till något mindre än diametern på stocken, för att inte regnvatten ska rinna efter stammen på holken och in till boet. Det gör annars också att holken ruttnar upp långt mycket snabbare. Om man sätter det i relation till att den här delen av trädet hade kasserats vid sågverksindustrin, eller eldats upp som ved av gubben i kamminen - så är väl ändå nu nyttan till fulländning?
 



Den 5 september och nu är det riktigt nära. Maria vankar av och an hemma, som en tjäderhöna vid en rotvälta i slutet av maj...