SEPTEMBER - MINKGRYTENDet är som vanligt med mina blogginlägg att de aldrig hör till själva månaden. Den här dagen kommer egentligen ifrån sista april i år. Men minkgryten i sig är högst aktuellt för september månads inlägg. Av alla fällor och fångstmetoder är det få som är så pass effektiva som det här konceptet. Jag har hållit på med fångst sedan jag var liten, och jag har nästan lika länge anammat detta. Det får vara vilken mink som helst, av vilket kön som helst, med vilka erfarenheter som helst också - men ett minkgryt förstår den som regel sig inte på. Den här metoden är helt enkelt en av de allra bästa! Lådorna eller gryten byggs lite större än vanligt och av kraftigare virke, gärna en tums brädor. Gryten sätts inte ut bara vart som helst, rätt upp och ned utan det kräver flera års förberedelser och studier över levnadsvanor och rörelsemönster. Höjden över vattenlinjen är högst väsentlig.
 De här lådorna har placerats över högsta normala vattenstånd för att vara säkrade mot infrysning, ibland påverkad av regleringsbolagen. Skulle det mot förmodan bli ett extremflöde och fällan hamnar under vattnet, så far den ingenstans. Ett gryt göms för andra människor så att du knappt hittar de själv. Det finns alltid folk som stjäl och förstör, och det blir dyrt för dig själv i längden om inte detta efterlevs. Efter några år lyckas du lura vem som helst så att dina fällor får vara ifred. Minkgrytet ska ligga torrt och ombonat så att minken också gärna söker sin daglega där, men det är oftast en bonus. Grytens konstruktion måste uppfylla de krav som finns, som motsvarar skyddstunnelns egenskaper, vilket är väldigt viktigt. När du går och fiskar på somrarna så lägger du alltid dit något fiskrens eller annat sparat avfall ifrån småviltet, så att det alltid finns något gott som luktar där. Detta arbete är a och o, vilket också fortsätts ut över hösten.
 Jag fångar helst ingenting förrän skinnen är fina första november. Då sätts slagmekanismen dit! Det kommer bara att ta några dagar så sitter minken där... Brofästen är i särklass de allra bästa fångstplatserna, där måste minken in och under. Men det är tyvärr inte alla broar som lämpar sig att bygga minkgryt på. Det finns så klart en rad andra toppenbra ställen också, men det tar jag sen. Har du riktigt tur så kan du ha två minkar på samma dag när du kommer! En på varje sida ån. Den bästa tiden är som för räven, den allra sista perioden på den gamla jakttiden för mink - då åker storhanminkarna dit. Skinnen är då tyvärr i sin absolut sista slutspurt. Ett minkgryt passar så klart för alla typer av löstagbara slagmekanismer som finns på marknaden; Conibear, Belisle som nu också godkändes för mårdgryt, eller givetvis Trapper 90. Conibear omnämns för mina Norska och Finska läsare...