TRAPPERNS
TRAPPER 180Även denna fälla är Leif och Ove Lindqvists uppfinning ifrån Piteå i Norrbotten. Slagmekanismen blev Sveriges 2:a fälla att godkännas 1982 för fångst av mink och mård. Systerfällan Trapper 90 blev däremot så populär att Trapper 180 aldrig började serietillverkas, ja - den kom helt enkelt aldrig ut på marknaden.Nu efter drygt 40 år bestämde jag mig för att försöka svetsa dessa lite mer storskaligt. Jag konstruerade jiggar och verktyg för att serietillverka den, så nu finns Trapper 180 på marknaden för allra första gången.
 Som ni redan kanske har förstått på fällans namn så gillras den till motsats för Trapper 90 alltså 180 grader. Slagmekanismen är helt rostfri med undantag för skruv, mutter, bricka och slagfjädrar. Den lämnas med 5 års garanti men håller givetvis ett helt jägarliv. Trapper 180 är ingen nybörjarfälla. Jag gillar den egentligen inte som inbiten Trapper 90 användare. Men varför har jag då valt att tillhandahålla den för marknaden?

Fällor som gillras 180 grader efterfrågas faktiskt, precis som den gamla Lazzefällan som fanns en gång i tiden. Och vad är nu fördelen med denna konstruktion? Den kan upplevas smidigare vid frakt och transport - den är platt. Men det är endast kuriosa i sammanhanget. Den absoluta fördelen är att när fällan är uppgillrad så kan man "gömma" fällan, maskera hela slagmekanismen med dun och fjäder av till exempel skogsfågel. Då ser helt enkelt minken eller mården ingenting av någon fälla eller något järn.

Som fångstman möter man förr eller senare en mård eller mink som inte vill gå in i en fälla. Och detta spekulerar man ska ha sin grund i att det lilla rovdjuret ser något främmande som själva slaganordningen. Detta stämmer till viss del. Men min erfarenhet är den att om en mård eller en mink är rädd en fälla så är den rädd för själva lådan i sig och inte det som är inuti.

Många menar att just Lazzefällan och Trapper 180 var överlägsna i sitt slag av den anledningen.Nackdelarna då, för visst finns det nackdelar med nästan allt? Fällan blir så klart lång och kräver längre låda och därmed mer utrymme. Trapper 180 är ungefär hälften så "svag" som Trapper 90 i avgillrat läge, och egentligen för stark i uppgillrat läge jämfört mot Trapper 90. Norskarna menar att fällan "dödar bra" för att slagbygeln hinner få upp mera fart i slaget. Men det är Norskarna som står för den teorin.

Om du är van Trapper 90 så kommer du tycka att Trapper 180 är ett elände att hantera. Den upplevs mycket bakvänd men det är givetvis en vanesak. Slagmekanismen är naturligtvis löstagbar och bygger på samma princip som Trapper 90. Säkringen ska lämnas kvar under stativbygeln när den gillras upp i lådan för fångst, som ett stöd. Säkringen viks bara bakåt och ska alltid användas även om inte jag gör det.Intilliggande bilder visar de uppenbara skillnaderna mellan Trapper 90 och Trapper 180. En bra låda för mårdfångst med Trapper 180 kan absolut vara den som du öppnar från sidan. Den lådtypen är som gjord för 180'n.
 Här får ni några fantastiskt stämningsfulla bilder för en sann fångstman! En attraktiv geografisk plats för stormink genom åren, ett båthus där minkar över kilot alltid hållit till. Minken på bilden var dock en av de första som bröt denna regel och var inte i närheten av 1 kg. Maskeringen återstod av slagbygeln...Jag tycker som så att ni inte ska köpa en himla massa Trapper 180, för då blir ni besvikna. Men jag tycker att kanske 2 av 10 fällor kan utgöras av en Trapper 180, men inte flera. Det kommer stunder under fångsten då denna typ av slagmekanism är som klippt och skuren och då den verkligen överträffar andra! Men man ska inte lägga alla ägg i samma korg som bekant...

Trapper 180 är en rätt ovanlig och spännande fälla med möjligheter där andra kommer till korta, men med nackdelar också tyvärr. Fast man kan ju inte få allt här i livet.

Kolla gärna med mig först om jag har någon på hyllan före ni betalar. Jag tycker verkligen inte om att tillverka dessa så jag drar mig alltid för att sätta mig vid svetsen med jiggen för Trapper 180.

Tänk om Ove visste där han är nu att Trapper 180 såg dagens ljus till slut.Pris: 600:- inkl. moms + frakt.

Så här köper du enklast en Trapper 180 slagmekanism:
Du betalar bara in 600 kr + 149 kr i frakt = 749 kr till mitt BG 5527 - 8832 eller Swish 123 100 8226, och skriver sedan namn och adress vid insättningen. (observera att frakten gäller en slagfälla, för flera än två fällor så ombeds ni kontakta mig för total fraktkostnad) Om det finns utrymme på banksidan, så skriv också gärna "T180". Så kommer produkten oftast inom några dagar med Postnord.

Så här köper du enklast två Trapper 180:
Du betalar bara in 2 x 550 kr = 1100 kr + 199 kr i frakt = 1299 kr till mitt BG 5527 - 8832 eller Swish 123 100 8226. Om det finns utrymme på banksidan, så skriv också gärna "T90x2". Följ sedan bara samma instruktioner enligt ovan. Notera att en liten blygsam rabatt ges vid köp av två slagmekanismer.

När du betalar via swish så behöver du inte skriva för och efternamn där i meddelandet, då det ändå syns vid själva transaktionen. Namnet stjäl bara plats där du har behov av utrymmet för själva adressen, men även meddelandet som i det här fallet är "T180 eller T180x2".
TRAPPERN
Christian Nilsson
Solliden 35, 912 92 Vilhelmina 
070-235 10 17

BG: 
5527-8832

Swish: 123 100 8226

christian.trappern.nilsson@hotmail.com


www.trappern.se